Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 28342 lidí


Jana Brázdilová, 10. duben 2013
Polské jídlo je vážně horší, ukazují první tvrdá data

Inspekce zkontrolovala za rok přes 11 tisíc českých výrobků. A na 3 tisíce kusů polských potravin.

Pokud půjdeme položku po položce, zjistíme zásadní rozdíly.

Tak třeba - u nealkoholických nápojů bylo z Česka nevyhovujících 13,5 procenta výrobků. Ale u polského nealka jde až o 38,6 procent špatných nápojů.

U čokolády a cukrovinek bylo mezi polskými výrobky o 14 procent špatných výrobků více.

U zpracované zeleniny to bylo o 21 procent. U pekařských výrobků o 10 procent a u kávy a čaje o 17 procent více nekvalitního zboží než u českých položek.

Inspekce také vyjmenovala nejzávažnější případy porušení norem u polských výrobců.

Pokud jste až dosud měli informaci o jedu na krysy v polských oplatkách za novodobý městský mýtus - pletete se. Inspekce skutečně našla polské sušenky a oplatky kontaminované jedem na hlodavce. Mezi dalšími prohřešky bylo (opakované) falšování kakaa, kdy byla tato surovina částečně nahrazena hmotou z drcených kakaových slupek. Dále se našla třeba zmrzlina s nedeklarovaným alergenem, kysané zelí s kyselinou mravenčí nebo bezlepkové křupky s obsahem lepku.

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 060
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář